Rörstrand fyller 290 år

Rörstrands porslinfabrik fyller 290 år under 2016. Rörstrand, som är ett av Sveriges mest kända tillverkare av porslin, har kommit att bli ett rikt bidrag till den svenska designhistorien.

Det Swenske Porcellainsvärket
År 1726 bildades ”Det Swenske Porcellainsvärket” som tillverkade porslin på Rörstrands slott. Ledare för tillverkningen var Johann Wolf från Tyskland och Rörstrands första kollektioner uppfördes med inspiration från kinesiskt porslin, ofta med rika detaljer och mönster i koboltblått.

Med tiden kom materialet porslin att bli mer tillgängligt för gemene man, som tidigare främst bara ätit på metalltallrikar. Rörstrands porslinsfabrik kom att knyta an många värdefulla designers till företaget samtidigt som omsättningen ökade.

Firande av jubileum
För att fira den 290-åriga födelsedagen har Rörstrands porslinsfabrik åter tagit ett klassiskt mönster i nyproduktion. Över 800 personer har fått möjlighet att rösta fram sitt favoritmönster från ett urval av Rörstrands produktioner. Vinnare blev porslinet Eden designat av Sigrid Richter från Tyskland. Motivet består av ett kluvet äpple omgivet av många löv.  Äpplet går i färgerna blått och grönt, de flesta löv är omålade bortsett från några få gröna. Mönstret var en storsäljare under 1960-talet. Eden kommer åter ut till försäljning från Rörstrand med start i april 2016.